Afgelopen dagen heb ik meegedaan aan de hackaton van Visio om samen te zoeken naar oplossingen om het boodschappen doen gemakkelijker, zorgelozer en inspirerender te maken. Het gaat er om dat blinden en slechtzienden door bijvoorbeeld het meer inzetten van verschillende technologieën zelfstandiger boodschappen kunnen doen. Wanneer je oplossingen kunt bedenken voor de pijnpunten waar deze doelgroep tegenaan loopt, kan het alleen maar beter worden voor ons allemaal.
Door deelnemers uit verschillende bedrijven en werkvelden te laten samenwerken met ervaringsdeskundigen kun je gevarieerde teams vormen. Door vervolgens twee dagen intensief volgens een stappenplan te brainstormen kun je tot mooie oplossingen komen. De verschillende teams namen het tegen elkaar op. De jury gaf na de verschillende pitches haar oordeel over de winnaars. Deze oplossingen worden verder opgepakt en uiteindelijk uitgewerkt om op de markt te komen.

Na de uitnodiging van Visio om hier aan deel te nemen, twijfelde ik nauwelijks. Hier wilde ik wel aan mee doen! Het hield alleen ontzettend veel in. Ik moest figuurlijk weer veel drempels over. Ik had er woensdagavond veel zin in, maar vond het ook spannend.

De shoppingexperience bij Albert Heijn XL zou voor de deelnemers van verschillende bedrijven een belevingsavond worden. In groepjes gingen we de winkel in. Om de beurt kreeg men een bril op waardoor je slecht zag of blind werd. Je kreeg een taststok mee en een boodschappenlijstje met vijf euro. De ervaring was volgens velen een eye-opener/closer. Ineens kwam je erachter dat er veel problemen zijn om zelfstandig boodschappen te doen.
Ook voor mij was de Albert Heijn een nieuwe winkelervaring. En nu zelfs helemaal alleen en zonder man en zoon. Indrukwekkend was een woord wat ik aan het einde veel heb gehoord. Zij hebben alleen de bril weer af mogen zetten.

Donderdagochtend ben ik met de bus naar Eindhoven gegaan en vanuit daar zelfstandig naar het gebouw gelopen waar de hackaton begon. Samen met verschillende deelnemers van ABN-Amro en Visio vormden wij een team. Je koos uiteindelijk na verschillende intensieve opdrachten een probleem waarover de brainstorm met oplossingen kon beginnen. Op de gebieden van navigatie in de winkel, de productherkenning en betaling gingen we in op innovatieve technologieën die we aan elkaar wisten te koppelen tot een mooi concept. Tijdens deze sessie hebben we heerlijk genoten van een lunch en samen de dag afgesloten met een hapje eten.

Vrijdag hebben we een verbluffend filmpje weten te maken om te laten zien hoe je in de toekomst door middel van allerlei technologieën gemakkelijker en zorgelozer boodschappen kunt doen. Ik zal verder niet ingaan op de inhoud, want anders wordt het zo’n technisch verhaal. Maar hoe gaaf is het als je gewoon de winkel binnen kunt lopen, je door audio ondersteuning geholpen wordt naar de juiste producten, dat je ook nog eens geïnspireerd wordt door nieuwe recepten die via een app aan je verteld worden, je geen scanner meer hoeft te gebruiken, je een product uit het schap pakt en hoort welk product het is met alle kenmerken zoals merk, inhoud, prijs etc. Vervolgens de winkel uit te kunnen lopen en dat het geld automatisch van je tekening geschreven wordt. Nou, geloof mij, dat gaat er in de toekomst komen! Ik ben benieuwd.

Even terug naar het middagprogramma. Tijdens de voorbereidingen voor de pitches heb ik er voor gekozen om ook een klein stukje bij te dragen aan de presentatie. Ik stond weer voor een groep van ongeveer 70 mensen met een microfoon in mijn handen. Dat was weer een drempel, waar ik overheen gestapt ben. Gaaf! Ik ben zelfs te horen geweest op een uitzending van radio 509. Ik kwam ook daarmee uit mijn comfortzone. Daar stond ik namelijk ineens met een koptelefoon op en met mijn snufferd voor de microfoon.

Ondanks dat we met ons superteam niet gewonnen hebben, heb ik ontzettend leuke en energievolle dagen gehad. Een transparant team met ook persoonlijke interesse naar en in elkaar. Het was erg leuk om daar deel van uit te maken.

Sowieso heeft het me ook veel dingen gebracht. Het netwerken was ook een fijne bijkomstigheid. Ik heb geloof ik drie keer mijn telefoonnummer of e-mailadres doorgegeven. Richting communicatie over het bloggen op mijn website. Richting de organisatie voor als ze volgend jaar weer een hackaton willen organiseren, dan zou ik daar graag in mee willen denken. Richting onze teamcoach om wellicht op andere gebieden binnen Visio bij te dragen als ervaringsdeskundige. Ik hoop dat het me op gaat leveren, wat ik zo leuk vind. Meer met de organisatie Visio, die zoveel mooie dingen doet op verschillende vlakken.

Wil je er nog meer over lezen of terugkijken dat kan met de volgende link:
https://www.visio.org/nl-nl/expertise/expertiseprogramma-s/super-toegankelijk-living-experience

 

Deel deze blog met je vrienden!

This article was written by Linda

5 thoughts on “Supertoegankelijk hackaton en live experience”

 1. Linda, wat zet je toch een mooie stappen! En ik hoop dat het snel in de markt komt, het salaris is namelijk net gestort!

 2. Prachtig verwoord, Linda. Ik was heel blij dat je er alle dagen bij wilde en kon zijn. Voor alle externe techneuten, beleidsmakers en ontwerpers maakte JIJ het verschil en kon je de problemen verwoorden en actief meedenken aan oplossingen!
  Bedankt, namens Visio en alle deelnemers. Ik denk dat er waardevolle oplossingen gaan komen; voor iedereen, maar vooral voor je doelgroep!!

 3. Ha Linda,
  wat leuk om zo jouw ervaringen terug te lezen! Ik vond het gaaf dat je in zo’n vreemd, technisch team al heel snel je draai wist te vinden en niet alleen vanwege je visuele beperking betrokken en bevraagd werd, maar juist ook als persoon je ideeën, je structuur en je opbouwende vragen inbracht. En die Energizer…. was niet te merken dat je dat spannend vond!

  bedankt he!
  fenne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *