“Woow! Dit is echt heel moeilijk en eng! Echt knap als je dat kan!”, vertelt een leerling uit groep 8 tijdens de ervaringsles. Ze heeft een bril op die je slecht laat zien, rolt onwennig met de taststok over de grond. “Welke kant moet ik op? En hoe hang ik nou mijn eigen jas en tas aan de kapstok?”

Een van de opdrachtjes uit het circuit van de les. Zowel in groep 6 als in groep 8 heb ik deze ervaringsles mogen geven. Fantastisch om weer voor de klas te staan. Ik ben daarvoor mijn kwaliteiten niet verloren en ik vind het geweldig om deze in te zetten. Een gastles waarin de kinderen in groepjes mochten ervaren hoe het is om Braille te lezen, aangepaste spelletjes te mogen spelen, uit te vinden hoe ingewikkeld het oog in elkaar zit en te kijken naar een filmpje over een leerling die slecht ziet en meedraait op een basisschool.

Dit allemaal om je iets te proberen voor te stellen hoe je met een visuele beperking leeft. Enorm veel vragen kwamen van de kinderen en ik heb veel kunnen uitleggen. Het is mooi om weer voor de klas te staan en dan ook nog zo’n betekenisvolle en waardevolle les te mogen geven. Zeker als je dat ook positief teruggekoppeld krijgt. Een verrijking voor de leerlingen en ook voor mijzelf! Ik krijg er energie van en wil nog veel meer betekenen voor deze en andere kids. Fijn om te doen.

Dat ik heb mogen lesgeven in groep 6 en 8 is voortgekomen uit de kringactiviteiten die ik heb gedaan bij de klas van Gijs en de kleuterklas naast zijn lokaal. Dat was een mooi begin om de klasgenootjes te laten zien en een beetje ervaren hoe het is om slechtziend te zijn. De kleuters zien mij op het schoolplein met de taststok en weten soms ook dat ik de moeder van Gijs ben, maar vinden het soms maar gek. Door open het gesprek aan te gaan heb ik ze kunnen laten zien wat dat betekent en waar de stok voor is. Zelf hebben ze ook door een wazig blaadje rond mogen kijken in de klas. Ook hebben ze voorgelezen gekregen op de manier zoals wij dat thuis ook doen. Namelijk met het ingesproken cd’tje met een signaal als de bladzijde omgeslagen mag worden.

Het is goed om te merken dat Gijs het heel speciaal vond dat ik in de klas kwam. Spannend, anders dan anders maar ook weer gewoon, want dat is gewoon mijn mama.

Voor mij is het balletje van de ervaringslessen gaan rollen en ik hoop er nog vele te mogen geven!

 

Deel deze blog met je vrienden!

This article was written by Linda

5 thoughts on “Ervaringsles”

  1. Super goed van je Linda. En Bram heeft de les in groep 8 geweldig gevonden.
    Ik hoop voor je dat je dit vaker mag gaan doen, je bent daar een kanjer voor!

  2. Heerlijk om te horen dat je, je weer als een vis in het water voelde! Ik hoop dat je veel lessen weer mag geven en alle kindjes leren wat het is om met een visuele beperking te leven.
    Geniet ervan!
    Gr Malou

  3. Wat gaaf Linda! Zo waardevol voor de kids om het zelf even te mogen ervaren, maar vooral dat jij er zo open over bent en ze alles kunnen vragen. Ga zo door. Veel liefs, Lieke (van loek at you)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *