Barbara: Tand eruit!

Kinderen met het syndroom van Williams hebben vaak een slecht gebit met bijbehorend slecht glazuur. Zij hebben vaak een volle bovenlip en kleine tanden. Het kan ook zijn dat zij een overbeet en een kleine kaak hebben. Vaak zijn de wangen iets boller. Kinderen met het syndroom van Williams hebben een vertraging in het wisselen van de tanden.

Ook dit kenmerk stond op de checklist die ik samen met de kinderarts afvinkte, nadat we de diagnose hadden gehad. Vanaf Tims tweede jaar komen we dan ook al bij de tandarts. Niet een gewone arts, maar een die gespecialiseerd is in behandeling van mensen met extreme tandartsangst of voor hulp aan mensen met een syndroom. Na toestemming van de ziektekostenverzekering kwamen we terecht bij een tandarts in het MMC. Het eerste bezoek zal ik nooit vergeten. In de wachtruimte was Tim een en al vrolijkheid, kletste hij volop met iedereen, maar zodra we binnen waren ging het mis. De tandarts had namelijk een witte jas aan en daar is Tim panisch voor. Moest hij ook nog in zo’n grote stoel gaan liggen waarvan de kussens werden opgeblazen en wilde de tandarts met een spiegeltje in zijn mond kijken. Verkeerde combinatie. Met vier mensen hebben we hem in bedwang gehouden om alleen een controle uit te voeren. Tijdens de volgende afspraak zouden hoesjes om zijn kiezen worden geplaatst ter bescherming…

Thuis was tandenpoetsen ook altijd al een ramp. Eerst met een vingerborstel lopen stoeien, vervolgens met de kleinste babytandenborstel om nu toch met een echte peuterborstel aan de slag te zijn. En dan heb ik het nog niet over alle soorten tandpasta gehad die we hebben geprobeerd.

Maar goed, bij de tweede afspraak in het MMC werden de hoesjes om zijn bovenkiezen geplaatst. Geen gemakkelijke ingreep, weer met vier man sterk, maar uiteindelijk wel gelukt. Een vervolgafspraak voor de onderkiezen werd gemaakt. Helaas ging deze afspraak nooit door in Veldhoven. De tandarts stopte ermee. Wat dan? Via de zorgverzekering kregen we drie alternatieven: Heerlen, Nijmegen of Breda. Uiteindelijk voor Breda gekozen en daar komen we nu vier keer per jaar. Eerlijk is eerlijk, de reis duurt langer dan de controle. Toch hebben we dat er graag voor over, want tandbehoud staat voorop.

En toen vorige week. Ik was naar school en toen appte de vader van Tim. Bar, de tand van Tim is eruit! Goh, is dat niet wat vroeg? Tim is immers pas vijf en overal had ik gelezen dat kinderen met Williams pas laat wisselen. Maar zoals altijd doet Tim alles op zijn eigen manier. Ook het wisselen van zijn tanden dus. Net kwam ik thuis, geef Tim een kus en ja, de eerste nieuwe tand wordt al zichtbaar.

Benieuwd wat voor tanden Tim gaat krijgen! Zijn melktanden staan ver uit elkaar, zijn klein en hoekig. Nog even wachten en dan kunnen we Tim met zijn nieuwe gebit bewonderen. Een grote stap voor een steeds groter wordende vent! Nu op zoek naar een nieuw soort tandpasta voor zijn
grote mensentanden…

Deel deze blog met je vrienden!

One thought on “Barbara: Tand eruit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *